dinsdag 8 oktober 2013

Cultiem Recepten: Nasi speciaal met roerei


Nasi, het Indonesische woord voor rijst. In Nederland kennen we nasi vooral van de Chinees (sambal bij?) of als we zelf in de keuken staan om het te maken. Het gerecht is inmiddels wel geïntegreerd in de Nederlandse (kook)cultuur. Iedereen kent het en veel mensen maken het zelf. Maar hoe maak je nou een lekkere en makkelijke nasi? En nee, geen voorverpakte groenten van de Appie Heijn. Laat ik beginnen bij het belangrijkste: De ingrediënten?

- 1 pakje mix voor Nasi Speciaal (Conimex)
- 600 gram rijst
- 500 gram kip
- 150 gram ontbijtspek
- Fles conimex of inproba ketjapmarinade
- 1 grote ui of twee kleine uien

- 2 paprika’s (bij voorkeur rood en geel)
- 1 bosui
- 2 eieren
- 1tl kerriepoeder
- (Wok)olie



1. Voorbereiding
- Bij voorkeur kook ik de rijst het liefst een paar uur (of zelfs een dag) voordat ik de nasi zelf maak. Dat scheelt werk als je eenmaal bezig bent en de rijst is droog, anders krijg je een vrij vochtige nasi. Als je hier geen tijd of geen zin in hebt, geen probleem, dan zet je het water voor de rijst op het vuur en laat je het aan de kook brengen. Kook het zoals op de verpakking staat aangegeven.

- Snijd de kip in kleine blokjes en marineer in twee à drie eetlepels ketjapmarinade. Laat het ongeveer tien minuten staan. In die tijd kun je namelijk de groenten snijden en de spek in kleine stukjes verdelen, slimme tijdsbesteding dus! Snijd de paprika in blokjes. Om de groenten in ongeveer dezelfde grootte in het gerecht te laten komen, snipper je de ui en snijd je de bosui in ringetjes. Ik zou de bosui nog wel even wassen, even kort in een vergiet onder de kraan.

- Als je de ontbijtspek kleiner hebt gemaakt - dat kan met de handen, maar ook met een mes - is alles klaar voor gebruik.

2. Bereiding
- Als de kip lang genoeg heeft gemarineerd, is het tijd om te beginnen. Je kunt bakken in een hapjespan, maar mijn voorkeur gaat uit naar de wok. Scheutje (wok)olie in de pan en natuurlijk niet vergeten om het vuur aan te zetten, dat is best belangrijk namelijk. Bak de kip op hoog vuur gaar. Het spek zou je alvast in een aparte pan kunnen uitbakken voor een betere smaak. Heb je daar geen zin in, doe je het spek ‘gewoon zo’ bij de kip. Bak dit ongeveer twee à drie minuutjes.

- Voeg vervolgens alle groenten toe aan de kip en het spek. Laat het even meebakken, totdat de ui zijn scherpte heeft verloren. Dit geeft aan dat het meeste vocht uit de groenten is gekomen. Gewoon even proeven, altijd lekker. Maar niet te veel, vaak is bij mij de pan al leeg voordat ik het gerecht klaar heb. Als de groenten goed zijn, pak je het zakje ‘groentenmix’ van conimex, dat is één van de twee zakjes in het pakje. Voeg het toe aan het geheel, samen met een klein beetje water. Dus niet 150ml, zoals op de verpakking staat. Dan wordt het zo’n natte hap.

- Als al het vocht is verdampt voeg je de kruidenmix toe. Goed roeren, zodat de mix goed verdeeld raakt over alle ingrediënten. Inmiddels moet de rijst ook klaar zijn, zorg er wel voor als je de rijst niet eerder had gekookt, dat je het wel goed laat droogstomen in de pan. Als de rijst goed is, voeg je het schepje voor schepje toe aan de kip en groenten. Niet alles in één keer, dan wordt het roeren nogal lastig. Als er (volgens jou) voldoende rijst bij zit, is je nasi klaar! Rest er nog één ding: Het roerei.

3. Roerei
- De meeste mensen zullen vast wel een keer een roerei hebben gemaakt, maar voor degenen die dat nog nooit hebben gedaan een korte uitleg.

- Laat een klontje boter smelten in de pan. Gebruik zeker niet te veel boter, dan wordt het ei heel erg vet en dat is niet lekker. Als de boter gesmolten is, breek je de eieren en voeg je ze allebei toe. Wat ik persoonlijk lekker vind, is een theelepeltje kerriepoeder toevoegen. Als je niet van kerrie houdt, laat je dit natuurlijk gewoon weg. Kwestie van persoonlijke smaak. Roer het ei nu op hoog vuur totdat het gaar is. Let er vooral op dat het niet aanbrandt.

- De nasi kun je serveren in de pan, maar je kunt het ook alvast verdelen over borden. Het roerei kun je in een apart bakje of pannetje serveren, of je ‘gooit’ het gewoon over de nasi heen. Voordat je gaat aanvallen, heb ik nog wat serveersuggesties die lekker kunnen zijn bij de nasi:

Serveersuggesties
- Satésaus
- Sambal oelek
- Gebakken uitjes
- Ketjap Manis
- Kroepoek
- Frisse komkommersalade


Selamat makan, oftewel smakelijk eten!

Geschreven door: Sander Janssen 

Geen opmerkingen: