zondag 20 oktober 2013

De kunst van de macaron

Hallo lieve lezers! 
Vandaag voor jullie het recept voor Macarons. Het van oorsprong Italiaanse koekje dat is grootgebracht door de Fransen, 'le Macaron'. In vele landen momenteel ontzettend populair, en na vandaag kun je ze volledig zelf maken. Hou wel in de gaten, het is een typisch recept waarbij geldt: Oefening baart kunst. Ook is het bij dit recept erg belangrijk dat de hoeveelheden ook zo gebruikt worden. "Een beetje van dit, en een beetje van dat", zal voor deze koekjes niet werken.




- 50 gram amandelmeel, te koop bij o.a. De Tuinen
- 120 gram poedersuiker, verdeel dit in twee bakjes: 30 gram en 90 gram
- 60 gram eiwitten, haal deze optijd uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn
- snufje zout
- aardbeienjam, liefst suikervrij bijvoorbeeld van Zonnatura
- 4 druppels kleurstof, te koop bij bijvoorbeeld Jamin
- een spuitzak, of een druk- en sluitzakje
- bakplaat met bakpapier

Om te beginnen…
Als eerste klop je de eiwitten, dit kan je doen met een mixer of gewoon met een garde. Klop het tot het wit wordt en het eruit ziet als die grote witte badschuim vlokken. Dan voeg je een beetje poedersuiker toe uit het bakje waar je de 30 gram in had gedaan. Beetje bij beetje klop je dat door de eiwitten heen. Niet alles in een keer toevoegen. Als je 'eiwitschuim' klaar is, kun je een paar druppels kleurstof toevoegen. Niet meer dan 4 druppels, anders wordt het schuim weer slap. Klop ook de kleurstof er goed doorheen.

Dan, in een andere kom...
Daar doe je het amandelmeel in, en de 90 gram poedersuiker uit het andere bakje. Ook voeg je het snufje zout eraan toe. Dit roer je even door met een vork, of lepel. Dit mengsel doe je nu bij het schuim in de kom. Deze twee mengsels roer je voorzichtig met een spatel door elkaar heen, niet met de garde of mixer want dan gaat alle lucht eruit en zullen ze mislukken. Ga hier mee door tot de buitenkant begint te glanzen, stop dan met roeren. Dit gaat vrij snel. 

Step three!
Dit mengsel doe je dan in de spuitzak, en nu kun je rondjes mengsel op de bakplaat spuiten, probeer ze even groot te maken. Je kunt met de bakplaat een paar keer op het aanrecht slaan, zodat de lucht uit de koekjes gaat. Doe dit niet te hard, een paar tikken is genoeg. Je kunt op de koekjes de luchtbelletjes zien zitten, als dat zichtbaar is, heb je genoeg tikken uitgedeeld. Nu moet je de buitenkant van de koekjes een beetje laten drogen, dit duurt een half uur tot een uur. Waarom? Anders zullen de koekjes inzakken in de oven. Hou er trouwens rekening mee, dat twee koekjes van de bakplaat 1 macaron zijn.

Een uur later…
Zorg dat de oven is voorverwarmt op 150 graden, en doe de bakplaat in het midden van de oven. De koekjes laat je erin zitten voor 13 minuten. Daarna haal je ze eruit en laat je ze volledig koud worden op de bakplaat. Als ze koud zijn neem je twee koekjes, en smeer je op een van de twee de jam, de andere kant doe je er bovenop. 

Et viola, le Macarons! 
Ze zullen niet zo mooi worden als dat ze zijn van de banketbakker, maar lekker zijn ze wel!
Veel succes, en als je ze gemaakt hebt, laat een reactie of foto achter!

Door: Suzanne Krabbendam.

Geen opmerkingen: