Wat je nodig hebt:
- 250 gram mascarpone
- 3 eieren(om te splitsen, dus neem een grote doos wanneer dit lastig is)
- 120 gram suiker
- vanille peul, of 2 zakjes vanille suiker
- 250 ml slagroom
- 2 pakken lange vingers
- koffie
- amaretto likeur of een koffielikeur
Stap 1.
Je begint met de mascarpone, doe die in een kom en voeg daar een scheutje likeur aan toe. Snij nu de vanille peul open en schraap de inhoud in de kom of voeg één zakje vanille suiker toe. Mix de inhoud goed samen en stop kort om nog een scheutje likeur toe te voegen.
Stap 2.
Pak nu een nieuwe kom en begin met het splitsen van de eieren. Zodra je 3 eieren succesvol hebt gesplitst(niet meer dan 3 dooiers en 3 porties eiwit) zet je het eiwit even opzij. Voeg 100 gram suiker toe aan de kom met het eigeel en mogelijk nog een zakje vanille suiker. Mix het dan goed samen tot een glad mengel.
Stap 3.
Pak weer een schone kom en doe daar de slagroom in en 10 gram suiker. Klop de slagroom op tot dat deze goed stijf is, maar niet té stijf kloppen want anders wordt het boter! Voeg nu de 3 mengsels samen en meng deze tot het een gladde substantie is zonder klonten.
Stap 4.
Pak de eiwitten en voeg hier ook 10 gram suiker aan toe. Klop de eiwitten goed stijf.(tip: pak nóóit meer dan 3 porties eiwit omdat deze dan niet opkloppen.) Hou de kom ondersteboven om te kijken of het stijf kloppen gelukt is en meng dit vervolgens door het geheel.
Stap 5.
Zet de koffie, ik hou er persoonlijk van om de sterkte wat op te voeren zodat deze beter naar voren komt in het mengsel, maar doe dit naar eigen wens. Pak de substantie en een grote schaal of 2 kleinere schalen en verspreid eerst een klein beetje over de bodem. Doop de lange vingers in de koffie en leg ze naast elkaar in de schaal totdat deze helemaal bedekt is.
Stap 5.2
Doe dit nogmaals om een extra laag lange vingers toe te kunnen voegen en doe dit op een jenga-achtige manier waardoor het dessert geen kans heeft op inzakken. Bedek dan de tweede laag met de rest van het mengel en zet de schalen in de koelkast. Tiramisu is net als goede wijn, hoe langer die staat des te beter deze smaakt!
Door: Mimmo Jacobs
Geen opmerkingen:
Een reactie posten