woensdag 23 oktober 2013

Nederlandse eetgewoontes door de ogen van toeristen

Toeristen willen nog wel eens denken dat Nederland een provincie in Europa is, of dat we allemaal op klompen rondhuppelen. Toch zijn ze een stuk meer op de hoogte van onze eetgewoontes. De ‘syrup waffles’ en ‘croquettes’ maken toch wel indruk op toeristen.

Cultiem vroeg de Amerikaanse Julee Powers, wonende in Spanje en de Finse Riikka Nieminen die in Berlijn woont om haar meningen. Op een taalreis in Spanje maak je internationale vrienden voor het leven!

Ik herinner mij nog heel erg goed dat ik tijdens die taalreis iedereen stroopwafels gaf. Ze hadden het nog nooit gehad en wilde er allemaal nog een want het was toch wel iets aparts! Nu kwam ik bij ze terug om meer te weten te komen wat zij van Nederlandse eetgewoontes vinden en natuurlijk hopende dat ze iets meer er vanaf weten dan alleen de stroopwafels.


Julee Powers is 25 jaar oud en woont sinds een paar maanden in Malaga. Als ik haar vraag wat zij weet van de Nederlandse eetcultuur roept ze meteen ‘I love stroppen waffles!’ ze weet niet precies wat nou die stroopwafels zo speciaal maken maar ze vond ze gewoon erg lekker en al haar familie en vrienden denken er hetzelfde over. Toen ze terug kwam van de taalreis in Malaga heeft ze in Amerika een internationale winkel opgezocht en heel veel pakketten stroopwafels gekocht. Haar zusje wil ze zelfs elke dag mee naar school nemen.

Zo zie je maar, dat onze Goudse stroopwafels goed vertegenwoordigd zijn in Amerika! De stroopwafel, die voor het eerst in de negentiende eeuw gemaakt werd in Gouda kent Riikka ook nog maar al te goed. De 26 jarige Finse Riikka die tegenwoordig in Berlijn woont en werkt vind de ‘wafels, eruit ziende als karamel maar smakend naar koekjes’ fantastisch.

Allebei kennen ze ook de vette hap uit Nederland. Nergens in de wereld krijg je frikadellen en bami schijven uit de muur. De kroketten kennen ze allebei. Julee heeft ze zelfs wel eens gekocht in Spanje in een Hollands cafetaria.

De vriend van Julee, voor wie ze naar Europa is gekomen roept nog iets naar haar: de vis, de Nederlandse vis! Na een tijdje komen we erachter dat hij de Hollandse haring bedoeld en die traditie van het eten met uitjes maar wat bizar vind.

Zo zie je maar, Nederland heeft zeker haar eetcultuur en mensen buiten Nederland weten er nog best veel vanaf ook!

Door: Roel Janssen