dinsdag 15 oktober 2013

Brokmop

Brokmop. Een goed bewaard geheim uit Leende. Het recept van deze anijs brokken is slechts bij één bakker bekend, vandaar ook de geheimzinnigheid over dit recept en deze brokmop. Maar… ik heb het geluk dat mijn eigen oma weet hoe het gemaakt wordt, en wil daarom het recept van dit lekkernij graag met jullie delen.


Ingrediënten:
  • ·         150 gram boter;
  • ·         300 cl melk;
  • ·         300 gram suiker;
  • ·         500 gram bloem;
  • ·         2 theelepels bakpoeder;
  • ·         2 theelepels zuiveringszout;
  • ·         7 eetlepels anijszaad.




Bereidingswijze
Stap 1: Voeg de 150 gram boter, 300 cl melk en 300 gram suiker samen in een pannetje. Breng het geheel kort aan de kook maar laat het niet verbranden. Nadat het kort aan de kook is gebracht, laat het dan even afkoelen.

Stap 2: De 500 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder en 2 theelepels zuiveringszout ga je zeven. Dit zodat de mix van deze 3 ingrediënten verdeeld is. Doe alles dus door de zeef en van het op in een kom. Dit zodat het geen troep wordt. Op dit punt kun je de oven aanzetten zodat deze alvast voorverwarmd op ong. 175 graden Celsius

Stap 3: Breng de gezeefde mix van stap 2 en de inhoud van het pannetje van stap 1 samen. Dit vormt je beslag voor de brokmop. Voeg de 7 eetlepels anijszaad toe aan het beslag en kneed het geheel door elkaar zodat de zaden goed in het beslag zitten. Ben je niet zo’n fan van anijs, of juist wel dan kun je altijd van het totale aantal lepels afwijken.

Stap 4: Vet een bakblik in en doe hier bloem over uitstrooien. Bloem helpt het geheel niet vast te bakken aan het blik. Nadat je dit gedaan hebt verspreid je het beslag over het bakblik. Strijk het goed uit zodat het ongeveer gelijkmatig verdeeld is.

Stap 5: Is je oven op de juiste temperatuur? Mooi, dan kan er gebakken worden. Ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven afbakken.

Stap 6:
Nadat je de brokmop af gebakken hebt kun je natuurlijk smullen! Maar laat het geheel eerst afkoelen en snijd het daarna in vierkante stukken. Het heet immers niet voor niets brokmop.

Brokmop is ideaal voor bij de koffie. Het is net iets anders dan een stukje gebak. Echter het moet wel het moment tot de koffie te zien redden, want het is erg lekker! Smakelijk!

Door: Rob Janssen

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is een erg lekker alternatief voor een koekje of plak cake en de anijs is juist erg lekker alleen in de supermarkt in Eersel is het niet te krijgen en toen heb ik een pak muisjes genomen en dat voor de helft of zelfs meer gebruikt en minder suiker. Prima gelukt!