dinsdag 15 oktober 2013

Een of twee glazen rode wijn is gezond!


Breda – Je hebt vast hier en daar wel eens gehoord dat rode wijn goed voor je is. Dat is een goed excuus om zonder schuldgevoel een wijntje extra te drinken. Maar is rode wijn wel echt zo gezond voor je? Is het nou een feit of een fabel?

Nee geen fabel. Het is een feit, want ja rode wijn is goed voor je, mits je het met mate drinkt! Het biedt namelijk alleen maar gezondheidsvoordelen als je het bij een of twee glaasjes rode wijn per dag houdt. Zodra je meer gaat drinken, dan is de kans groot dat de goede stoffen niet meer werken. Daarnaast is het de regel: drink bij elk glas wijn een glas water, om het zo gezond mogelijk te houden.

Maar welke stoffen zijn dat dan toch die deze glaasjes rode wijn zo gezond maken?
De belangrijkste stoffen in rode wijn zijn tannine en resveratrol. Tannine is
 afkomstig uit de schillen en pitten van de druif. Vooral resveratrol brengt 
verschillende voordelen met zich mee. Zo remt de stof het verouderingsproces af en vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Maar ook de kans op diabetes wordt kleiner door dit fijne stofje. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen die rode wijn drinken minder last hebben van overgewicht.

Andere stoffen uit de wijn met een positieve werking zijn flavonoïden en polyfenolen. Flavonoïden zorgt voor een goede stofwisseling en bevat vitamine C. Polyfenolen werken ontstekingsremmend. Daarentegen vertraagt het wel de verbranding van vetten, maar zorgt het wel weer voor een daling van het cholesterolgehalte. Ook is uit onderzoek van het Vanderbilt University Medical Center gebleken dat de kans op de ziekte van Alzheimer met 76% wordt verlaagd en heeft het een bloeddrukverlagend effect.

Erg voordelig voor je gezondheid dus! En dan ook dit nog: een glaasje rode wijn maakt het tandvlees sterker. Dit komt door die polyfenolen. Ook heb je minder kans op een verkoudheid als je regelmatig een glaasje drinkt. De antioxidanten in wijn ondersteunen de weerstand van het lichaam.

Behoorlijk gezond dus, een glaasje rode wijn!

Door: Iris Kop

Geen opmerkingen: