Iedereen
kent de hamburger wel. Daar is geen twijfel over mogelijk. De vette hap die
Amerika groot heeft gemaakt en het ‘hoofdgerecht’ is van fastfoodketens als
McDonalds en Burger King, valt bij zowat iedereen in de smaak. Waar deze
lekkernij om bekend staat, is dat het een gegrild stuk rundvlees is tussen twee
zachte broodjes met hier en daar nog wat groente ertussen. Vaak zijn die
groentes: sla, ui, tomaat en komkommer, maar er zijn inmiddels al ontelbare
variaties gemaakt. Maar wat krijg je als je in plaats van een zacht broodje,
een hard gebakken broodje gebruikt?
Toen ik en een paar vrienden ons laatst in café-restaurant
Niëns bevonden en trek hadden in een stevige lunch, kwamen wij een gerecht
tegen waar we nog nooit van gehoord hadden. Op de menukaart stond aangegeven
dat ook een hamburger een de mogelijke keuzes was. Maar het was niet zomaar een
hamburger. Achter het woord hamburger stond tussen haakjes geschreven dat het
om een hamburger ging die geserveerd werd met een Italiaanse bol.
Voor de mensen die niet weten wat een Italiaanse bol precies
is, hoewel ik die kans niet groot acht, zal ik het even uitleggen. Een
Italiaanse bol is een broodje dat een vrij harde, krokante korst heeft en ruim
tweemaal zo groot is al een normaal Nederlands kadetje. Het deeg is voor het
bakken vaak gekruid met oregano of basilicum, dit geeft het broodje een
specifiek Italiaans aroma.
Door Jules Janssen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten