donderdag 24 oktober 2013

FHJ-kantine: Uitgebreid en steeds gezonder

Elke student op de FHJ in Tilburg zal wel een keer een bezoek hebben gebracht aan de kantine van de school. Een broodje, een kopje soep of een snack, de kantine heeft genoeg te bieden. Cultiem zocht medewerkster Marja de Volder op om te praten over het eten dat wordt geserveerd.

Marja de Volder is al 28 jaar actief in de catering, waarvan de laatste drie jaar als kantinemedewerkster voor cateringbedrijf Albron op de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek. Volgens haar zijn er de laatste jaren enkele ontwikkelingen op gang gekomen op het gebied van eten en drinken. “We zijn steeds meer bezig met gezonde en duurzame producten, dus we doen wel mee met de ontwikkelingen in de wereld. Vooral de broodjes, het beleg en de sapjes doen het goed.”

Ondanks het brede assortiment in de kantine, mist De Volder nog wel iets op het menu. “Eenvoudigde warme gerechten zoals pasta zou ik graag willen zien. Bijvoorbeeld voor deeltijdstudenten of studenten die ’s middags hier warm eten en ’s avonds thuis een broodje pakken. We bieden hier bijvoorbeeld wel kroketten aan, maar dat kun je niet zien als een volledige maaltijd.”

Het gaat in economisch opzicht nog steeds niet goed in Nederland. Ook de kantine ontkomt niet aan prijsverhogingen. “Alles wordt duurder”, vervolgt De Volder. “Als je zelf boodschappen gaat doen merk je dat ook. Op dat gebied liepen wij achter en dus hebben we voor de zomervakantie enkele prijswijzigingen doorgevoerd. Dat proberen we wel zo aantrekkelijk mogelijk te doen.” Toch kiezen veel studenten er steeds vaker voor om hun brood van huis mee te nemen. “Dat merken we wel. Als je elke dag in de kantine iets eet, ben je behoorlijk veel geld kwijt. Als ik naar een pretpark ga, neem ik ook mijn eigen brood mee.”

Volgens De Volder is er wel een broodje dat erg populair is bij de studenten op de school. “Het broodje journalistiek doet het goed. Er zit een speciaal sausje op en dat maakt het zo succesvol. Je kan het zien als een broodje gezond met een speciale saus.” Studenten willen natuurlijk weten hoe ze dat bijzondere sausje thuis kunnen maken. “Maar het heeft een geheim recept, dus dat vertellen we niet”, lacht De Volder. Ook de broodjes kroket, de focaccia’s en de tosti’s zijn erg in trek op de school.

In de afgelopen weken hebben studenten kunnen merken dat de kantine elke week een andere warme snack aanbiedt. “We zijn het aan het uitproberen. Denk hierbij aan pizza of een frikandel. Het loopt best goed. We kijken nu vooral naar welk product veel vraag is en wat de wensen van de studenten zijn.” De kantinemedewerkers hechten veel waarde aan de mening van studenten. Sinds deze week kunnen de mensen online een tevredenheidsonderzoek over de kantine invullen.

Door Rowan Krause en Sander Janssen

Geen opmerkingen: