Zit in een fruitsmoothie genoeg vitamines voor de hele dag?
Nee, vruchtensappen en smoothies bevatten minder voedingsstoffen dan vers fruit. Als ze uit een flesje, blikje of pot komen krijg je minder vitamine C en vezels binnen. Bovendien zit er veel suiker in! In een verse smoothie zitten weer meer vitamines, mineralen en vezels dan die in de winkel. Maar het blijft minder dan een gewone sinaasappel of banaan. Dat komt omdat de structuur van het fruit kapot gaan in de blender, waardoor er minder voedingswaarde overblijft.
Heb je in de winter extra vitamines nodig voor je weerstand?
Nee, als je gezond eet krijg je alles binnen wat je nodig hebt. Het nemen van vitaminetabletten of supplementen helpen je niet om je weerstand te verhogen. Zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen hebben wel baat bij het nemen van extra vitamine D. Dit is niet om de weerstand te verhogen, maar omdat zij meer behoefte hebben aan die vitamine.
Vermindert cafeïne spierpijn?
Ja, dit is getest door het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Een onderzoek onder 25 mannen toonde aan dat cafeïne de spierpijn in de benen vermindert. Het maakt niet uit of je in het dagelijks leven een koffiedrinker bent of niet, maar de inname van cafeïne voor het sporten bij hoge intensiteit word geassocieerd met minder pijn.
Als de datum op een pak melk verstreken is, kun je de melk dan nog drinken?
Ja. Ten minste houdbaar tot geeft aan tot en met wanneer de producent de kwaliteit van het product garandeert, mits goed bewaard. Dat wil niet zeggen dat het product na die datum niet meer geschikt is voor consumptie. Melk mag dan niet meer verkocht worden, een kantine mag die melk bijvoorbeeld nog wel schenken.
Een product mag echt niet meer gebruikt worden na de datum als er 'te gebruiken tot en met' of soms 'tgt' op staat!
Heeft de maat van bestek invloed op de hoeveelheid die ik eet?
Ja. Uit onderzoek blijkt hoe groter het bord is, des te meer wordt er gegeten. Dit geldt ook voor het bestek. Met een grotere lepel wordt meer gegeten dan met een kleinere. Volgens dr. Ineke Steenhuis, onderzoeker aan de VU in Amsterdam, wordt de portiegrootte vergeten in de strijd tegen vetzucht. "Mensen letten er tegenwoordig goed op wat ze eten," zegt ze, "maar nauwelijks op hoeveel ze eten."
Is een broodje kroket echt zo slecht?
Nee. De laatste jaren is het frietvet sterk verbeterd. In vergelijking met een brood kaas bevat een broodje kroket tegenwoordig minder vet en calorieën, minder van het ongezonde verzadigde vet, meer opneembaar ijzer en qua vitamines schelen ze weinig. Een kroket is dus over het algemeen beter.
Nou zijn deze weetjes natuurlijk met een korreltje zout te nemen. Het is natuurlijk niet goed voor je lijf als je elke dag een broodje kroket eet, maar je hoeft je niet meer slecht te voelen als je er af en toe één neemt.
Ben je benieuwd hoe 2000 calorieën eruit zien? Kijk het onderstaande filmpje en sta versteld.
Door: Rowan Krause
Geen opmerkingen:
Een reactie posten