zondag 13 oktober 2013

Vijf weetjes over eten en drinken

Er zijn veel weetjes over eten en drinken. Cultiem selecteerde er vijf. Geniet (en leer) ervan!

1. Hoe kan vanillevla geel zijn, als vanillestokjes zwart zijn?
Dit heb ik me ook jaren afgevraagd. Wat blijkt: In vanillevla zit helemaal geen echte vanille! Enkel vanniline, een smaakstof die in vanille zelf zit. Er is veel te weinig vanille op aarde om het voor alle producten te gebruiken. Maar vanniline is een witte kleurstof, dus daar komt de gele kleur ook niet vandaan. Die komt van de kleurstof carroteen. Vroeger werden eieren gebruikt als bindmiddel voor vla, waardoor de vla geel werd. Inmiddels gebeurt dat allang niet meer, maar wordt de vla gewoon geel gemaakt omdat de consument dat zo wil.

2. Light-frisdranken zijn helemaal niet zo goed voor je
Uit verschillende onderzoeken in Amerika en Engeland is gebleken dat mensen die light-frisdranken drinken, onder andere een grotere kans op nierproblemen en obesitas hebben dan mensen die mensen die dat niet doen. Veel light-frisdranken bevatten schimmelremmers, vaak vermeld als natriumvenzoaat of kaliumbenzoaat. Dit zit niet in suikerhoudende frisdranken. Volgens onderzoeker Peter Piper hebben deze stoffen "de mogelijkheid hebben om ernstige schade aan het DNA in de mitochondriën te veroorzaken, tot het punt dat ze het volledig inactiveren". Google maar even wat mitochondriën zijn.

3. Chocolade is hartstikke gezond
Ja, haal de repen maar uit de kast, want chocolade is gezond. Maar eet vooral niet te veel, want je wordt er nog steeds dik van. Chocolade bevat anti-oxidanten die je kunnen beschermen tegen kanker en hartproblemen. Af en toe een chocolaatje is dus helemaal niet erg!
                                             

In Amerika gaan ze wel heel ver met hun liefde voor chocolade. Daar is de chocoladepizza erg populair. Het is ook erg simpel. Je bedekt je pizza met verschillende repen chocolade of je ‘gooit’ er een dikke laag chocolade overheen. Misschien is dat iets te veel van het goede.

4. Eieren zijn langer houdbaar door manier van bewaren
Bewaar een ei altijd met de puntige kant naar beneden, want dan blijft het langer vers. Dat klinkt vreemd, maar in de puntige kant zit een luchtbel met daar bovenop de eierdooier. Door deze kant naar beneden te zetten, blijft de dooier mooi op zijn plek. Als je dit niet doet, draait de dooier. Hierdoor gaat het ei ruiken en is het minder lang houdbaar.

5. Friet kapsalon is behoorlijk calorierijk
Een vrouw heeft per dag gemiddeld 2.000 kcal nodig. Voor de man is dat gemiddeld 2.500 kcal per dag. Een gemiddelde friet kapsalon bevat 1.800 kcal. In feite zou een vrouw met één kapsalon per dag bijna genoeg kcal binnen krijgen, maar ze zal er vast niet van afvallen. Als je aanleg hebt om dik te worden, kun je beter ver van de friet kapsalon vandaan blijven.

Na het lezen van deze weetjes heb je wel een compleet menu samen kunnen stellen. Friet kapsalon, een gekookt ei en als toetje vanillevla. Dit alles voorzien van een heerlijke cola-light! ’s Avonds kun je ook nog een chocoladepizza naar binnen werken.

Door: Sander Janssen

Geen opmerkingen: